Herråkra fiber

Välkommen till Herråkra fiber

kvinna och barn vid dtor

Fiber

Fiber är en grund i det moderna hemmet där vi alltmer förlitar oss på en snabb och problemfri uppkoppling till Internet. Alltfler webbplatser blir mer och mer avancerade med filmer, interaktiv kommunikation och stora datamängder, vilket kräver snabb uppkoppling. Vi tittar också mer på tv, film och underhållning genom olika Internettjänster och kravet på kvalité förutsätter en stabil anslutning med hög kapacitet.

För att kunna titta på en film i HD-kvalité behöver man en hastighet över den man idag får från telejacket eller via mobilt nät. Framför allt behöver man en mer stabil uppkoppling. Idag skulle vi via fiber teoretiskt kunna få en hastighet på upp till 1000 megabit per sekund mot kopparledningens 8 megabit per sekund. Mobilt bredband har en ännu lägre överföringshastighet.

I takt med att de olönsamma kopparledningarna nedmonteras och telebolagen erbjuder en avsevärt sämre och dyrare mobillösning, stiger också belastningen på detta nät, som på landsbyggden redan är högt belastad och med bitvis dålig eller ingen täckning. Utbyggnad av mobilmaster är heller inte lönsamt i och med att det finns för få abonnenter här säger telebolagen. Med mobilt bredband betalar man mycket för en begränsad mängd surf per månad och när den är slut så måste man antingen köpa till mer eller vänta på en ny månad.

Med fiber kan vi få en snabbare, mer tillförlitlig och framtidssäker uppkoppling till Internet. Det blir möjligt att även på landsbygden ta del av alla de tjänster som finns på nätet.